Klachten
Angststoornissen
Stemmingsproblematiek
Dwangstoornissen
Persoonlijkheidsproblematiek
In onze praktijk behandelen wij deze persoonlijkheidsstoornissen:
Trauma- en rouwverwerking
Eetproblematiek
In onze praktijk behandelen wij deze eetstoornissen:
Burn-out en overspannenheid
Een burn-out is een uitputtingsreactie van je lichaam en geest op een (jaren)lange periode van (werk)stress. Het belangrijkste kenmerk is het verlies van energie en het gevoel dat de emotionele reserves zijn uitgeput; “de accu is leeg”. De uitputting geeft je het gevoel op afstand te staan van je werk en van mensen uit je omgeving. Hierdoor kun je een prikkelbare, cynische houding tegenover collega’s en de mensen om je heen hebben. Dat alles kan maken dat je op je werk minder goed presteert en je gaat twijfelen aan je eigen kunnen.
Partner-relatieprobleem
Een patroon van verstoorde interactie tussen partners gekenmerkt door negatieve communicatie (bijvoorbeeld afkeurende kritiek), verstoorde communicatie (bijvoorbeeld onrealistische verwachtingen) of afwezigheid van communicatie (bijvoorbeeld zich terugtrekken). Onderliggend kan er sprake zijn van destructieve patronen of traumatische gebeurtenissen. Soms kan het zijn dat je uit elkaar gegroeid bent, problemen ervaart in de seksuele relatie of dat je anders met een belangrijk levensgebeurtenis omgaat (bijvoorbeeld na het overlijden van een familielid). Wanneer je er samen niet uitkomt kan het de moeite waard zijn hulp te zoeken om je relatie te redden.
Behandeling
Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve therapie (CT) en gedragstherapie (GT) zijn samengevoegd tot cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT is een effectieve behandelvorm, waarbij je door middel van het uitdagen van je disfunctionele gedachten en het doen van oefeningen leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en om er anders mee om te gaan. De basis van de CGT is het concept dat een irrationele gedachte (cognitie) leidt tot disfunctioneel gedrag (bijvoorbeeld vermijding).
Een voorbeeld is de CGT behandeling bij behandeling van paniekstoornis
Een paniekaanval wordt beschouwd als een “catastrofale misinterpretatie van een prikkel die van binnenuit komt”. Ten onrechte worden fysieke reacties als hartkloppingen geïnterpreteerd als een teken dat wijst op een hartinfarct. Door deze interpretatie neemt de angst juist toe, wat op zijn beurt leidt tot versneld ademhalen en transpireren, hetgeen aanleiding geeft tot nog meer angst, waardoor weer meer klachten en tenslotte een paniekaanval het gevolg kan zijn. De cognitieve therapeut daagt je dan uit de irrationele gedachten te corrigeren, met als doel dat de hartkloppingen niet langer gekoppeld worden aan een hartinfarct. Hierbij kan er gebruik gemaakt worden van gedragstherapeutische technieken als “exposure in vivo”, zodat je ervaart dat een paniekreactie niet gevaarlijk is.
Schematherapie
Schematherapie is een bewezen effectieve vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie. Doormiddel van schematherapeutische technieken verander je jouw hardnekkige patronen. De ervaringen uit je jeugd spelen hierbij een belangrijke rol. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.
Voor meer informatie, klik op dit filmpje.
Mentaliserend bevorderende psychotherapie
Tijdens de behandeling kan er gebruik worden gemaakt van mentaliserend bevorderende technieken. Deze technieken stammen af van Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT), met name voor mensen die moeite hebben met intieme relaties. Het doel is dat je leert hoe je over jezelf en anderen denkt, wat je daarbij voelt en hoe je reacties op anderen kunnen overkomen. Het uiteindelijke doel is het verminderen van destructief gedrag en het verbeteren van sociaal functioneren.
Cliëntgerichte psychotherapie
Bij cliëntgerichte psychotherapie hangt je psychisch welzijn samen met de mogelijkheid om jezelf te zijn en je verder als mens te ontwikkelen. In een omgeving die voldoende veiligheid biedt, kan men zich het beste ontplooien. Door een onveilige buiten- of binnenwereld kan dit proces van ontwikkeling stagneren en kunnen klachten ontstaan. Je voelt je bijvoorbeeld somber, gespannen of je hebt het gevoel vast te lopen. In een cliëntgerichte psychotherapie gaat het over deze klachten en de problemen waarmee deze klachten samenhangen.
Een belangrijke doel is dan ook dat je in contact komt met jezelf, middels in contact te komen met je gevoel. Door in gesprek te komen over deze gevoelens en gedachten, kun je je problemen onderzoeken en ontdekken hoe je hierin verder kunt komen.
Narratieve Exposure Therapie (NET)
Narratieve Exposure Therapie (NET) is een effectieve kortdurende behandeling die ontwikkeld is voor de behandeling van met name complexe PTSS, ten gevolge van meervoudige traumatische gebeurtenissen uit het verleden. Je levensgeschiedenis staat centraal. Hieronder wordt in stappen uitgelegd hoe de behandeling gegeven wordt:
- Psycho-educatie; uitgebreid uitleg over de therapie;
- Er wordt een levenslijn gelegd; zowel de mooie als de nare, schokkende of traumatische gebeurtenissen of periodes worden gesymboliseerd;
- Vervolgens wordt de levenslijn doorgewerkt met narratieve exposure;
- Er wordt een levensdocument opgesteld: de zittingsverslagen worden samengevat in één document dat aan het einde van de therapie wordt overhandigd. Hierdoor biedt NET ook de functie van een getuigenis, hetgeen jou kan helpen betekenis te geven aan wat je hebt meegemaakt.
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een effectieve therapie voor mensen die last blijven houden aan traumatische ervaringen, zoals: een auto-ongeluk, een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident.
De werkwijze:
- Er zal aan je gevraagd worden om aan een traumatische gebeurtenis uit je verleden terug te denken: de beelden, feitelijkheden (voor zover je kan herinneren: plaats, datum, geur, omstanders etc.), gedachten en gevoelens
- Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart; de gebeurtenis wordt opnieuw opgevraagd. Alleen deze keer wordt er tegelijkertijd een afleidende stimulus geboden: bijvoorbeeld het kijken naar de bewegende vinger van de therapeut of het horen van geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden
- Middels hierboven genoemde techniek zal een stroom van gedachten en beelden op gang komen, maar soms ook gevoelens en lichamelijke reacties. Je zult merken dat de pijngevoelens, die je ervaart bij het inbeelden van een bepaalde traumatische gebeurtenis, zullen verminderen.
Voor meer informatie klik op dit filmpje.
E-mental health
De behandelaar kan gebruik maken van E-mental health bij lichtere problematiek (bijvoorbeeld een lichte depressie) of wanneer iemand niet in staat is om ‘face to face’ de behandeling te volgen. Ook kan er voor gekozen worden om de behandeling “blended care” te geven. Met blended care wordt een combinatie van face-to-face gesprekken en een of meerdere online componenten bedoeld. Middels het programma Embloom kan er psycho-educatie gegeven worden, gecombineerd met een aantal oefeningen, adviezen en tests. Voorts wordt er gebruik gemaakt van afzonderlijke e-health interventies ter ondersteuning van een reguliere behandeling, zoals een video met uitleg over een bepaalde behandelmethode of stoornis, een mindfulness oefening of een digitaal dagboekformulier.
Systemische interventies
Kenmerkend voor deze vorm van psychotherapie is dat je samen met je partner in therapie bent en dus beiden een (gezamenlijke) behandeldoel hebben. Deze problemen worden altijd bezien tegen de achtergrond van de wisselwerking met elkaar.
Het doel van de systemische interventies kan zijn:
- Verbeteren van onderlinge communicatie;
- Toename van wederzijds begrip;
- Concrete oplossingen voor de relatievragen;
- Meer ruimte voor diepgang en intimiteit in de relatie.